Haku

Voit tilata Valtioneuvoston verkkokirjakaupasta ministeriöiden sarjajulkaisuja. Esittelemme tällä sivulla uusimmat tuotteet.

Kaikki julkaisusarjojen julkaisut ovat haettavissa ja luettavissa sähköisinä julkaisuarkisto Valtossa.

Siirry ostoskoriin »

Toimitusehdot | Yhteydenotto

Kuva
Ankkuritoiminnan vaikuttavuus
Julkaistu

20.05.2022

ISBN

978-952-383-036-3

URN

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-036-3

Asiasanat ja teemat

tutkimus, tutkimustoiminta, ennaltaehkäisy, rikollisuus, nuoret, moniammatillisuus, ankkuritoiminta

Sivumäärä

122

Info

Poliisin moniammatillisen ennaltaestävän ankkuritoimintamallin tavoitteena on alle 18-vuotiaiden nuorten rikoskäyttäytymisen ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin edistäminen. Toiminnalla pyritään myös ehkäisemään väkivaltaiseen ekstremismiin radikalisoitumista ilman ikärajoja.

Tässä raportissa tarkastelemme kolmen osatutkimuksen avulla toiminnan vaikuttavuutta ja toteutusta. Raportin monimenetelmäisissä analyyseissa hyödynnetään sekä kattavaa rekisteriaineistoa ja kvasikokeellisia menetelmiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä ja aineistoa.

Yksilötason rekisterianalyysin tulosten mukaan ankkuritoiminnan kohteina olleilla nuorilla oli verrokkeihin nähden merkittävästi pienempi riski päätyä uudestaan rikoksesta epäillyksi seuraavan vuoden aikana. Sen sijaan kuntatasolla ankkuritoiminnan aloittamisella ei nähty systemaattista vaikutusta nuorisorikollisuuden kehitykseen.

Ankkuritoiminnan käytännön toteutuksessa näkyvät toiminnan keskeiset periaatteet kuten nuorilähtöisyys ja moniammatillisuus. Toiminnassa on kuitenkin myös alueellista ja yksilöllistä vaihtelua. Toiminnan mukauttaminen on yksi ankkuritoiminnan perus lähtökohdista, mutta samalla vaihtelu voi myös ohjata toiminnan mahdollisia vaikutuksia (esimerkiksi vaikuttamalla interventioon ohjautuvaan nuorten ryhmään).

Ankkuritoiminta voisi hyötyä paikallisten ankkuriprosessien yhtenäistämisestä.

Hinta

39,60 €

Valtioneuvoston kanslia | Valtioneuvoston hallintoyksikkö · julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi · Palvelun tuottaa PunaMusta Oy